Rozohrávač Iskry Svit, Michal Prokopovič v reprezentácii Slovenska v kategórii U13

0

Na záver leta sa v Prievidzi konal elitný turnaj kategórie chlapcov do 13 rokov. Pozvánku do výberu slovenskej reprezentácie dostal aj šikovný rozohráváč z basketbalového klubu mládeže Iskra Svit, Michal Prokopovič (ročník narodenia 2012).

Čo hovorí Miško na prvú reprezentačnú skúsenosť?

“Po správe, že som nominovaný medzi 15 chlapcov v reprezentácii Slovenska v kategórii U13 som zažil radosť, ale aj strach. Za pár hodín som sa mal rozhodnúť, či do Prievidze na reprezentačný kemp pôjdem, alebo nie. Presne v deň nástupu sme mali termín odchodu na dovolenku. Po porade s rodičmi, som sa rozhodol, že dovoleniek ešte môže byť veľa, no pozvánka reprezentovať Slovensko už nemusí prísť. Hneď, ale musím dodať, že po tejto skúsenosti budem ešte dôslednejšie trénovať, aby som sa tam znovu dostal. Chcem ukázať, že Iskra vie vychovať hráčov pre reprezentáciu. Že máme veľa talentov a dobrých trénerov. Najväčšiu zásluhu na tom, že som sa tam dostal má moja trénerka Miška Drobná, ktorá ma raz oslovila na záhrade, aby som prišiel na basketbalový tréning. O môj  rozvoj sa zaslúžili aj ďalší tréneri v klube BKM : Kralinský, Kovalský, Majerčák, Dominika Drobná, Kažimirová a NIKOLA. Ďakujem Vám.

Do Prievidze, kde bol turnaj U13 prišlo osem mužstiev. Dve špičkové družstvá z Litvy (hrali finále), dve České – majster Plzeň a Praha, majster Poľska, majster Nemecka, majster Slovenska a výber U13 Slovensko. Prišli sme deň pred turnajom a takmer sme sa s chlapcami nepoznali. Jeden zoznamovací tréning, na ktorom má spoluhráč nechtiac podkol a zranil som si koleno. Ostal som s bolesťou a modrinou na turnaji. V mužstve sme mali pár výborných hráčov a zbytok mužstva bol vyrovnaný. S tým kolenom sa mi hralo dosť ťažko. S chlapcami sme si dobre rozumeli na ihrisku aj mimo neho. Bolo tu aj kopec srandy.

 Zaujímavé boli večerné rozoberania zápasov, kde nám tréneri vyčítali chyby, ukázali nám ako ich odstraniť; ale aj nás pochválili.

 Zistil som, že aj keď som s chlapcami nikdy nehral, predsa sa dá hrať. Počúvať trénerove príkazy je podstata. Ak sa celý tím snaží to dodržiavať, dá sa vyhrávať. Všetci sme boli seberovní a potrební. Nakoniec sme sa úprimne tešili zo štvrtého (zemiakového miesta).

Ďakujem reprezentačným trénerom a teším sa na súboje s novými kamarátmi v Slovenskej súťaží mladších žiakov.”

Ďakujeme klubu MBA Prievidza a trénerom Bulíkovcom za organizáciu kvalitného turnaja !