Lukáš Varga novým trénerom Iskry Svit

0

Iskra Svit bude mať v sezóne 2023/2024 nového trénera, na lavičku zasadne 38-ročný slovenský kouč Lukáš Varga.

Bývalý hráč pôsobil vo Svite v sezóne 2004/2005, inak strávil drvivú väčšinu svojej kariéry v zahraničí. V roku 2015 sa vydal na trénerskú dráhu, najskôr pôsobil ako asistent trénera v dánskom Horsense. Okrem toho rok fungoval na tomto poste vo švédskom Södertälje BBK.

Pred sezónou 2018/2019 postúpil na pozíciu hlavného trénera, najskôr vo Svendborgu Rabbits a posledné tri sezóny bol v Horsense, s ktorým si zahral finále BasketLigaen (2021) a Dánskeho pohára (2021). „Prioritou číslo jedna bolo dohodnúť sa na pokračovaní spolupráce s Olegom Meleščenkom, ktorého prácu v našom klube hodnotíme veľmi vysoko a veľmi si vážime jeho prácu v predchádzajúcej sezóne, ktorej výsledkom bolo víťazstvo na Slovenskom pohári a druhé miesto po základnej časti. Bohužiaľ, k dohode s Olegom nedošlo a týmto by som sa mu chcel poďakovať za sezónu, ktorú u nás odpracoval. Novým trénerom bude Lukáš Varga. Rozhodli sme sa pre neho z viacerých dôvodov – je to mladý tréner, jazykovo zdatný a so skúsenosťami z najvyššej dánskej ligy. Zároveň má skúsenosti z americkej NCAA a v neposlednom rade opäť dávame šancu slovenskému trénerovi. Bude pracovať v tandeme s Nikolom Maslarevičom, kvôli prepojeniu na náš mládežnícky klub, kde počítame s postupným priestorom pre našich odchovancov,“ vysvetlil rozhodnutie o trénerskej výmene prezident klubu Ján Drobný.

Návrat na Slovensko po takmer 20 rokoch je zároveň pre Vargu novým impulzom v jeho trénerskej kariére. Nadviazať na úspešnú misiu Olega Meleščenka však nebude jednoduché: Som veľmi nadšený a šťastný za túto príležitosť. Od malička žijem nepretržite v zahraničí, s výnimkou roku 2005, keď som pôsobil práve vo Svite ako hráč. Je to preto pre mňa veľké privilégium a česť byť trénerom tohto tímu a klubu, za ktorý sme ja, aj môj otec bojovali na ihrisku. Je to veľká výzva, ale som presvedčený, že tvrdou prácou a súdržnosťou môžeme spolu vytvoriť veľmi silný celok a s pomocou našich skvelých fanúšikov dosiahneme naše ciele.

Foto: Facebook