NAŠI MLADÍCI V NAJCENNEJŠOM REPREZENTAČNOM DRESE

0

 

V uplynulých dňoch sme mohli sledovať a fandiť basketbalovej reprezentácii chlapcov do 18 rokov, ktorí reprezentovali SLOVENSKO na Majstrovstvách Európy “B” divízie v Portugalsku. Chlapci hneď po skončení minulej sezóny začali zarezávať s reprezentačným tímom Slovenska a prebojovali sa do finálnej 12-člennej zostavy, ktorá na záver prípravy odišla bojovať do Portugalska. Silná generácia chlapcov ročníka 2005 nám už dlhšie obdobie robí na Slovensku radosť svojimi výkonmi a bojovnosťou. Za klub ISKRA SVIT sa do finálnej zostavy prebojovali dvaja reprezentanti, JÚLIUS MATUŠEK a DANIEL BLAŠKO. V širšej nominácii reprezentácie U18 figuroval a na niekoľkých turnajoch a sústredeniach sa predstavil aj náš rozohrávač, SAMUEL ČMIL. Chlapci na Majstrovstvách Európy predvádzali dobré výkony, vďaka čomu porazili aj väčších favoritov turnaja a dokázali v silnej konkurencii vyhrať svoju skupinu. Na silnú generáciu Rakúska, sme nestačili, čo nás stalo boj o medajly. Chlapci celkovo skončili na 8.mieste na Majstrovstvách Európy “B” divízie. Ukázali, že máme na čom stavať a že aj SLOVENSKA sa treba na týchto šampionátoch báť. Držíme chalanom palce, aby všetky skúsenosti, ktoré v drese Slovenska nazbierali odovzdali mladším hráčom v našom klube a taktiež, aby ich využili v sezóne 2023/2024, ktorá ich čaká. Obidvaja talentovaní chlapci budú nastupovať v extraligovom tíme mužov ISKRA SVIT, v tíme mladých mužov U23 (v 1.lige) a takisto sa predstavia vo svojej poslednej juniorskej sezóne v tíme U19, keďže obidvaja mladíci majú stále len 18 rokov.

 

 

  1. Skús nám opísať a zhodnotiť posledné mesiace, počas ktorých ste sa s tímom Slovenska U18 pripravovali na európsky šampionát.

(JÚLIUS MATUŠEK) Naša príprava začala 24. júna a spolu s prípravnými zápasmi trvala až do 20. júla, počas ktorej sme sa fyzicky a mentálne pripravovali na Majstrovstvá Európy. Okrem zápasových dní sme mali každý deň dvojfázové tréningy a popri tom samozrejme aj regeneráciu. Počas týchto náročných dní sme mali šancu zlepšovať naše infividuálne schopnosti, ale aj tie kolektívne.

(DANIEL BLAŠKO) Posledný mesiac sme veľa makali a tvorili sme super kolektívny tím, aj vďaka náročnej dlhej dvojfázovej príprave.

 

  1. Čo ti táto skúsenosť v reprezentácii Slovenska dala? Čo pozitívne si si zo sebou odniesol?

(JÚLIUS MATUŠEK) V reprezentácii som sa naučil to, že najlepšie sa vyhrávajú zápasy, keď sú všetci hráči, či už na ihrisku alebo na lavičke, mentálne na tej istej “vlne” a aj to, ako zvládať vypäté situácie, kde každa malá chyba môže stáť družstvo víťazstvo.

(DANIEL BLAŠKO) Dalo mi to veľmi veľa, najmä to, že teraz už viem ako musí fungovať celý tím, aby sa zápasy hrali lepšie. Taktiež to, že treba byť vždy maximálne koncentrovaný, či už na lavičke, alebo na ihrisku. Všetko je dôležité.

 

  1. Na akých nedostatkoch chceš v blížiacej sa príprave a sezóne zapracovať najviac?

(JÚLIUS MATUŠEK) Určite by som sa chcel zlepšit v hre jedna na jedna, footworku pod košom a v strelbe za 3 body.

(DANIEL BLAŠKO) Vždy je sa v čom zlepšovať, či je to streľba, obrana, fyzickosť a celkový dojem a forma. Takže začnem pracovať hlavne na týchto veciach, krok po kroku.

 

  1. S akými cieľmi ideš do nasledujúcej sezóny ?

(JÚLIUS MATUŠEK)  Vo všetkých kategóriach, od juniorskej až po tú prvú sa posnažíme o čo najlepšie výsledky, ale moja najväčšia ambícia je, aby extraliga vo Svite vyhrala majstrovký titul.

(DANIEL BLAŠKO) Ako každý, chcem to najlepšie pre náš tím a dostať sa, čo najďalej. Preto musím byť hráč, na ktorého sa tréner môže spoľahnúť.

 

  1. Aj keď si stále vekom junior (ročník narodenia 2005), budeš pôsobiť opäť aj v extraligovom tíme, kde Vás v tejto sezóne povedie nová trénerská dvojica Varga-Maslarević. Poznáš týchto trénerov? Tešíš sa na to?

(JÚLIUS MATUŠEK) Poznám iba trénera Maslarevića, ktorý u nás túto sezónu trénoval mládež. Na obidvoch trénerov a nových hráčov sa veľmi teším a viem, že ak budeme tvrdo trénovať a každý zápas na ihrisku bojovať, tak sa s istotou dočkáme dobrých výsledkov.

(DANIEL BLAŠKO) S asistentom trénera (Nikolom Maslarevićom) sa už dobre poznáme, je to super chlapík, ktorý má skvelé znalosti basketbalu. Hlavný tréner je veľmi sympatický a teším sa na prácu s ním.

 

  1. Čo by si odkázal mladým hráčom, ktorí taktiež snívajú o tom, aby sa raz predstavili na podobne veľkom podujatí, ako vy dvaja a reprezentovali SLOVENSKO ?

(JÚLIUS MATUŠEK) Do reprezentácie nás dostalo to, že sme vždy prišli na tréning, aj keď to v ten deň mohlo byť to posledné miesto, kde sme chceli byť. A s Danom sme okrem tréningov samozrejme pracovali aj individuálne, čo nás viditeľne posunulo. Bez dostatočnej motivácie a dosciplíny sa do reprezentácie dostane málokto.

(DANIEL BLAŠKO) Jednoducho si veriť, byť súťaživý a pracovitý na tréningu a nikdy sa NENECHAŤ ODRADIŤ.