Premiérovo sa kapitánom mužskej reprezentácie stal kapitán Iskry Svit, Róbert Rožánek

0

Rušné dni má za sebou kapitán basketbalového klubu Iskra Svit, 28-ročný Róbert Rožánek. Počas uplynulého týždňa sa pripravoval spolu s mužskou reprezentáciou Slovenska v národnom basketbalovom centre v Bratislave a rovno z reprezentačného zrazu „utekal“ do svojho rodného mesta, kde si spolu so svojou snúbenicou, Monikou Hutyrovou, povedali v sobotu 6.7. „ÁNO“. V piatkovom zápase s Portugalskom sa „Roži“ stal prvýkrát kapitánom seniorskej reprezentácie.

 1. Ako sa pripravuješ na blížiacu sa sezónu 2024/2025? 

“Pár dní po sezóne vo Svite som ešte aj spolu so Šimonom Turzom odohral Final4 prvej ligy mužov, ktoré sa nám podarilo vyhrať. Potom sme si dali asi týžden pauzu a nabehol som rovno do prípravy na ďalšiu sezónu. Väčšinou boli tréningy určené viac na fyzičku (fyzickú pripravenosť) ako basketbal.. takže behanie, kondícia, rýchlosť, prekážky, posilňovanie boli prvoradé a k tomu som dopĺňal tréningy s Nikolom Malsarevićom v hale, zamerané väčšinou na techniku a individuálne zručnosti jednotlivca. Vo Svite sa budem ešte sám pripravovať do Tatrafestu (20.7.) a potom si odchádzame oddýchnuť na svadobnú cestu do Karibiku.”

2. S akými očakávaniami a cieľmi budeš vstupovať do novej sezóny? 

“Očakávania a hlavne skôr taká trpká príchuť z nevydareného, smolného záveru sezóny ešte stále rezonujú. Čiže o motiváciu postarané je. Cieľom by som určite dal pokračovanie v bavení divákov, robiť celému mestu radosť z basketbalu a vyhrať všetko, čo bude pred nami. Minimálne do semifinále by som sa rád tento rok dostal.”

 3. Novým trénerom Svitu sa stal Oleg Meleščenko. Na pozícii asistenta pokračuje Nikola Maslarević. Pod obidvomi si už pôsobil, či v reprezentácii, alebo vo Svite. Ako sa tešíš na vašu ďalšiu spoluprácu v novej sezóne? 

“Trénerov poznám aj keď s trénerom Meleščenkom sme spolu pôsobili v inej situácii. Boli sme spolu v reprezentácii a nie na klubovej úrovni. Teším sa, bude to určite zmena, iný štýl, iná mentalita a verím, že nám prinesie naša spolupráca úspech.”

4. Na nedávnom reprezentačnom zraze si bol kapitánom reprezentácie Slovenska v zápase proti Portugalsku. Ako si sa v tejto pozícii cítil?

“Ja som absolvoval zo sústredenia len posledných pár dní, nakoľko som mal ešte vybavovačky ohľadom svadby, ale rád som prišiel, reprezentoval Slovensko a zúčastnil sa sústredenia, aj keď viacmenej len čiastočne. A kapitánstvo prišlo tak nejako spontánne. Vyplynulo to z toho, že pred zápasom som ostal ako najstarší vekovo aj profesne ja, tak mi táto povinnosť jednohlasne prischla.”

 5. Rovno z reprezentačného zrazu ťa doma čakali iné povinnosti (svadba). Ako si to celé zvládol?

“Toho spánku bolo pomenej, stresu možno trošku viac, ale keď som videl svoju prenádhernú manželku v svadobných šatách, všetko ostalo zabudnuté a celú akciu som si extrémne užil. Bol to super deň s najlepšími priateľmi a rodinou a myslím, že sme to zvládli na jedničku. Doposiaľ najkrajší deň môjho života.”

 6. Videli sme, že si sa hneď po skončení sezóny začal vo Svite pripravovať na ďalšiu. Čo by si odporúčal mladým hráčom, aby robili v tomto medzisezónnom období? Čo tebe najviac pomohlo počas príprav na sezóny?

“Mne asi tréningy s mojim dedom vždy v lete, ktoré sa snažím opakovať viacmenej každý rok, teraz aj sám a predať niečo z toho aj mladším spoluhráčom a deťom z pyramídy vo Svite. Predsa len v tom medzisezónnom období sa dá natrénovať najviac a môže sa z toho ťažiť počas celej sezóny.”