Hrdinská pätica ukončila tohtosezónnu neporaziteľnosť suverénnej Nitry

0

 

Málokto veril tomu pri pohľade na súpisky, že by päťčlenné „béčko“ Svitu mohlo pripraviť suverénnemu lídrovi 1. ligy – Nitre, prvú prehru v sezóne. Súboj Dávida s Goliášom mal nečakaný priebeh a aj konečný výsledok. Tím trénera Róberta Ištvánika šokoval Nitru po výhre 83:78.

V meste pod Zoborom sa v modrých dresoch Iskry predstavila hrdinská pätica Boris Ščavnický, Šimon Turza, Adam Monček, Adrián Lysák a Dominik Kester. Súpermi boli viacnásobní majstri Slovenska, ako Jozef Vojtek, Milan Žiak, Roman Vido, Ladislav Stojanov, na čele s trénerskou legendou Ľubomírom „Mexom“ Urbanom. Ako sa však ukázalo, mená nevyhrávajú automaticky zápasy.

„Veľmi dobrý a zaujímavý zápas. Dovolím si povedať, že sme zo seba vypustili maximum. Tým, že sme pricestovali piati, tak sme nemali veľké očakávania. Samozrejme, chceli sme uhrať čo najlepší výsledok, ale Nitra s veľmi kvalitným kádrom doteraz neprehrala, takže sme tomu moc neverili. S postupom času sme v zápase videli našu šancu, že to môže byť reálne. Celý zápas bol v našej réžii a aj keď sa Nitra v závere dotiahla, ale už to nestačilo. Teší ma víťazstvo. Našu pozíciu v súťaži to asi neovplyvní, ale každý z nás si zaslúži pochvalu,“ povedal po zápase Adam Monček.

Svit začal bez rešpektu, s jednoduchým a účinným basketbalom evidentne zaskočil favorizovanú Nitru. Už počas prvej štvrtiny viedol dvojciferným rozdielom, dokonca v prvom polčase to bolo aj o 19 bodov. Vzhľadom na zostavy, však nitrianske publikum stále neverilo tomu, že by proti Iskre mohli prehrať.

„Keď sme si uvedomili, že po prvej štvrtine vedieme o 11 bodov, tak sme nemali čo stratiť. Myslím si, že v prvom polčase sme dali mnoho ľahkých košov z protiútokov. Mali sme minimum strát, hrali sme veľmi dobre. V pätici samozrejme nemôžeme hrať nejakú agresívnu obranu, preto sme celé stretnutie hrali zónu 2-3, čo možno súpera trochu zaskočilo. Hoci aj Nitra premieňala niektoré strely, keďže 40 minút sme nemohli v defenzíve šliapať, ale obrana bola dobrá. Bol to kľúč, keďže sme aj potrebovali šetriť s faulami na druhý polčas, čo sa nám osvedčilo. Keď bolo potrebné, tak sme mohli trochu pritlačiť vtedy, keď sa súper snažil sťahovať manko,“ vyjadril sa tréner Róbert Ištvánik.

Druhý polčas bol už predsa len dramatickejší, Nitra pritlačila a svojimi skúsenosťami sa vrátila do zápasu. Vedenie však stále držala hrdinská pätica „medveďov“. V jednej chvíli to už vyzeralo na obrat „corgoňov“, keď stiahli na rozdiel jediného koša, ale na to prišiel od hosťujúceho tímu rozhodujúci úder.

„Aj po prestávke sme viedli, na chalanov sa dobre pozeralo, hrali sme celkom pekný basketbal. Robili sme jednoduché veci, dávali sme z nich jednoduché koše. Chalani si k tomu dobre posúvali loptu, každý hral sebavedomo. Nitra sa v poslednej štvrtine rozhodla trochu viac pritlačiť, ale vždy sme na to dokázali nájsť odpoveď. Kľúčové strely sme premieňali, boli sme zodpovední dopredu a dozadu. Bola radosť pozerať, ako si v tejto zostave zápas užívajú. Pre mňa to bol možno jedno z najlepších stretnutí, ktoré som kedy koučoval. Boli sme iba piati, Nitra bola top favorit, v tejto sezóne ešte neprehrala. Zdolali sme ich na domácej palubovke,“ pokračoval kouč Svitu.

Konečný výsledok 83:78 síce nezamiešal tabuľkou, Nitra už mala istotu účasti v baráži o Niké SBL, ale prehra proti pätici mladíkov ich určite bude ešte dlho mátať. „Chalanom chcem vyjadriť obrovský obdiv za prístup, bojovnosť. Nielen ja sa teším, ale aj oni, pretože ukázali, že vedia hrať basketbal a aj proti takému tímu, akým je Nitra,“ dodal Ištvánik.

Foto: MD