“Ľudia tu basketbalom žijú, ihriská vonku sú stále plné..” hovorí čerstvý kapitán, Róbert Rožánek

0

“Ahojte všetci. Moje meno je Robo Rožánek, som rodák zo Žiliny a basketbal hrávam od svojho skorého detstva, už vyše 20 rokov. Pochádzam z basketbalovej rodiny takže k basketu mňa, takisto ako aj môjho brata to ťahalo už odjakživa. Môj dedo ma trénoval celú mládež, kde každý víkend sme aj s mojimi rodičmi strávili v telocvičniach a práve na toto obdobie, keď bol basketbal ešte len koníček a nie práca, spomínam najradšej. Všetky svoje mládežnícke sezóny som strávil v Žiline v Academicu, kde som neskôr hrával aj prvú ligu. Prešiel som si všetkými mládežníckymi, aj seniorskou reprezentáciou a profesionálne som extraligu začal hrávať v Nitre, neskôr 3 sezóny v Žiline, jeden rok v Lučenci, potom som sa pobral do českého extraligového Kolína, sezónu som tiež obliekal “zošívaný dres” Slávie Praha až som sa tento rok vrátil nazad na Slovensko, do Svitu. Popri basketbale som si stihol dokončiť aj vysokú školu, konkrétne inžinierský titul na Žilinskej univerzite v obore elektronický obchod a manažment.”

 Ako sa ti vo Svite zatiaľ páči?

Minulú sezónu som hrával aj žil v Prahe, takže tá zmena, čo sa týka porovnania veľkosti Svitu a Prahy je obrovská, avšak vo Svite som zatiaľ veľmi spokojný. Máme tu krásnu prírodu, byt, podmienky či na kľudný život alebo tréning výborné, takže zatiaľ nemám čo vytknúť a nič mi tu nechýba. Užívam si tu hlavne ten kľud a dobrý vzduch. Čo sa týka basketbalu tak myslím, že môžem s kľudným svedomím povedať, že sme sa tu stretli výborná partia a dobrí ľudia, od manažérov, trénerov, maséra až po posledného mladého basketbalistu.

S akými osobnými a tímovými cieľmi ideš do novej sezóny ?

Rád by som z tímového hľadiska naviazal na úspechy z poslednej sezóny a za najbližšie tri sezóny, ktoré tu strávim určite aj niečo k tomu ešte pridal. Z osobného hľadiska poviem len toľko, že spokojný budem vtedy, keď sa budem ako ja, tak aj moji spoluhráči a pravdaže aj diváci baviť basketbalom a mať z tohoto športu radosť. Myslím, že ak si budeme hru užívať, individuálne aj tímové úspechy sa určite dostavia.

Od mladého veku sme ťa videli reprezentovať Slovensko, najprv v každej mládežníckej vekovej kategórii a neskôr aj v seniorskej reprezentácii. Bol to tvoj sen, obliekať dres Slovenska ?

Nebudeme si klamať, ale v mládežníckych reprezentáciach sme sa bohužial veľa krát chodievali na majstrovstvá Európy len zúčastňovať, nakoľko veľkú dieru do sveta sme nikdy neurobili, ale vždy nám to dalo určite veľa, minimálne sa porovnať a vidieť, aký je rozdiel medzi jednotlivými krajinami v chlapčenských kategóriach. Na u20 roku 2015 keď sme boli spojený ročník 1995 a 1996, kedy aj mne vyšiel veľmi dobre tento turnaj (3tí najlepší strelec celých majstrovstiev), boli sme blízko dobrého výsledku avšak nezvládli sme záver zápasu s domácimi Maďarmi, to by som bral asi ako najsvetlejší moment v mládežníckych reprezentáciach. Čo sa týka mužskej reprezentácie, to sme dokázali dva krát postúpiť z predkvalifikácii, najprv v Kosove ešte za trénera Tabaka a neskôr v ďalšej fáze už s bývalým trénerom Svitu Meleščenkom, do hlavnej kvalifikácie majstrovstiev sveta, kde som sa neskôr tiež predstavil. Beriem to tak od malička, že zahrať si za Áčko Slovenska by mala byť pre každého basketbalistu priorita a česť, za čo som rád, že sa mi to viacero razí podarilo aj keď niesom ani ja svätý a na pozvánku do mužskej reprezentácie som odpovedal zopárkrát už aj negatívne, väčšinou zo zdravotných dôvodov. Avšak každý krát, čo som sa zúčastnil, to bola určite veľká skúsenosť a česť.

Tvoja najoblúbenejšia spomienka, resp. zážitok z mládežníckej reprezentácie?

Každá repre mala niečo do seba, navštívili sme všelijaké krajiny, do ktorých by som sa možno asi v živote nedostal alebo neplánoval sa dostať, napríklad pri 3×3 u18 sme boli v Rusku, tak tam už sa asi nepozriem 😀 ale okrem toho je mi asi ťažko vybrať nejakú konkrétnu spomienku aj keď z tých mimobasketbalových na u16 som si raz “vykĺbil” koleno tak som “frčal” sanitkou v Rumunsku 200 po meste aj s mojim dedom do nemocnice tak toto mi tak utkvelo v pamäti. V seniorskej repre v bubline v Kosove, keď sme mali vlastný policajný eskort do haly, tak to bol tiež dosť zážitok.

V tejto sezóne budeš okrem iného, aj kapitán tímu ISKRA SVIT. V pozícii kapitána extraligového tímu budeš prvýkrát ?

Už prvú sezónu v Žiline 2016/2017 som ako mladík bol kapitánom, avšak odvtedy som si prešiel v basketbale mnohými vecami a nabral ďalšie skúsenosti, tak verím, že budem pripravený túto pozíciu zvládnuť.

 Aj keď si stále vekom mladý hráč (27rokov), budeš najstarší v tíme. Čo by si chcel odovzdávať mladým hráčom?

Prekvapilo ma to dosť musím povedať, lebo ešte si neprídem taký starý 😃. V Česku som býval váčšinou vždy jeden z najmladších, tak to bude určite zmena. Zodpovednosť bude určite väčšia. Budem sa však určite snažiť ísť príkladom svojím mladším spoluhráčom, ako len budem vedieť. Mladým hráčom verím, že mám čo to odovzdať a chcel by som im byť hlavne oporou a pomôcť, s čím budem môcť.

 Už hneď počas prvého týždňa tvojho pôsobenia vo Svite, sme ťa videli aj na mládežníckych tréningoch malých medveďov. Čo nám k tomu povieš?

Snažím sa pomôcť klubu a vrátiť mu vloženú dôveru, kde sa bude dať, takže som sa už zastavil aj pozrieť našich nádejných mladíkov a myslím, že v budúcnosti bude mať Svit určite na čom stavať. Je tu veľa šikovných detí aj podmienky vytvorené pre basket sú vo Svite na super úrovni. Domáci tréneri, Nikola, aj náš tréner Varga sú nápomocní všetkým malým medveďom. Nemyslím, žeby tu mladým chlapcom pre tréning a svoj rozvoj niečo chýbalo, už je len na nich ako naložia s týmito podmienkami a svojim talentom. Verím však, že z liahne Svitu výjde čoskoro nejedna budúca hviezda.

Čo by si odkázal mladým basketbalistom, ktorí snívajú o podobnej kariére, akú máš ty ? Čo by mali robiť preto, aby sa im to splnilo?

Niesom najväčši motivátor, ale zhrnul by som to nasledovne. Určite tvrdo na sebe makať, aj mimo svojich tréningov a pridávať si naviac. Dosiahnuť to, aby bol váš koníček aj vaša práca je ideál, tak myslím že určite je to najváčší dôvod, prečo sa snažiť a pracovať na sebe. Nerád by som však opomenul to, že ako basketbal, tak sa treba sústrediť aj na vzdelanie a dá sa určite zvládnuť aj basket na vyššej úrovni aj škola zároveň, nakoľko nikdy neviete, čo sa vám može stať.

 MÁŠ NEJAKÝ ODKAZ PRE FANÚŠIKOV ISKRY SVIT ?

Fanúšikom len toľko, že už sa neviem na nich dočkať. Verím, že im budeme prinášat radosť a z haly budú odchádzať spokojní. Z predchádzajúcich skúseností vo Svite viem, že ľudia tu basketbalom žijú, ihriská vonku sú stále plné a určite budú našim šiestym hráčom. Aj napriek tomu, že budeme jedno z mladších družstiev, môžem sľúbiť za svojich chalanov, že budeme hrať za každých okolností naplno a snažiť sa naplniť halu vždy do posledného miesta. Verím že zažijeme spolu úspešnú sezónu.

 

ISKRA SVIT DO TOHO!!