Basketbalový klub mládeže ISKRA SVIT zastrešuje chlapčenský mládežnícky a mužský basketbal v celom podtatranskom regióne už desiatky rokov. Ďalšia sezóna klope na dvere a tak, ako sa už niekoľko mesiacov pripravujeme na sezónu 2023/2024 v mužskej najvyššej súťaži, rovnaká príprava prebieha aj v mládežníckych kategóriách. Letná príprava našich tímov je v plnom prúde, poslednými, ktorí sa zapoja do tréningového procesu budú naše najmladšie kategórie prípravok a basketbalovej škôlky, ktoré budú v tréningoch pokračovať od septembra. Do tréningového procesu naskočili na začiatku augusta ako prvé naše najstaršie kategórie mužov, mladých mužov U23, juniorov U19 a kadetov U17. O týždeň neskôr sa pripojili starší žiaci U15, žiaci U14, mladší žiaci U13, starší mini U12 a mladší mini U11. Od začiatku septembra začínajú tréningy pre prípravku SVIT a súbežne aj pre prípravku POPRAD.

 

O tom, ako bude vyzerať tohtoročná mládežnícka sezóna v našom klube, do akých súťaží sme sa prihlásili, aké máme plány a ciele, nám porozpráva prezident BK ISKRA SVIT a tréner mladých mužov U23, Ján Drobný.

 

  1. S akými cieľmi ide klub do ďalšej mládežníckej sezóny ?

Pokračovať v kvalitnej práci s mládežou, ktorej hlavnými cieľmi je výchova reprezentantov Slovenska a extraligových hráčov. Máme poskladaný kvalitný trénerský tím. V najstarších kategóriách chceme bojovať v skupine GOLD (najlepšie tímy Slovenska) o medaily a v najnižších kategóriách naučiť  chlapcov kvalitné základy basketbalu, aby sme sa neskôr mohli plne venovať zdokonaľovaniu taktického rastu hráčov.

  1. Koľko tímov bude reprezentovať a hájiť žlto-modré farby klubu ISKRA SVIT v sezóne 2023/2024?

 Do novej sezóny postavíme tímy v každej vekovej kategórii od mladších mini žiakov U11 až po kategóriu U23, ktorá bude hrať 1. ligu mužov. Okrem toho budú vytvorené prípravky Svit a Poprad a opäť otvoríme BASKETBALOVÚ ŠKÔLKU, v ktorej sú tréningy určené  pre škôlkarov (3-6rokov). Súťažne budeme mať prihlásených, spolu s “A” tímom až 9 tímov, k čomu keď prirátame najmenšie nesúťažné kategórie, budeme mať v klube otvorených až 11 družstiev.

  1. Vo všetkých troch celoslovenských súťažiach (U15,U17,U19) ide klub zabojovať o postup do skupiny GOLD (top 8 tímov Slovenska). Ako vidíte naše šance ?

Uvidíme, ako na tom sú ostatné tímy na Slovensku, ale vo všetkých troch kategóriách sa chceme prebojovať do skupiny GOLD. To je našim cieľom, na ktorom budú pracovať všetci tréneri a hráči počas predsezónnej prípravy a na blížiacich sa kvalifikačných turnajoch.

  1. Bude Svit organizovať niektorí z kvalifikačných turnajov o postup do skupín GOLD, týchto kategórií?

Áno, Svit bude organizovať tri kvalifikačné turnaje. Postupne 22.9. – 24.9. turnaj Starších žiakov U15, potom 29.9. – 1.10. turnaj Kadetov U17 a 7.10 – 8.10. turnaj Juniorov U19. To znamená, že vo Svite privítame kvalitné družstvá každej vekovej kategórie, ktoré budú bojovať o postup medzi TOP TÍMY na Slovensku. Okrem 10. Ročníka Baťovho pohára mužov, kde privítame skvelé mužské tímy, sa tak rodičia, mládež a fanúšikovia môžu prísť pozrieť do ISKRA ARÉNY aj na talentovanú mládež. Týmto by som Vás rád aj pozval na zápasy našich mužov a mládeže 😊

  1. Juniori (vekom 18/19rokov) budú hrávať okrem juniorskej aj za kategóriu do 23 rokov, ktorá hrá v spojenej súťaži s prvou ligou mužov. Čo viedlo k tomuto rozhodnutiu, keďže nie každý v kluboch hráva s tímom U23 mužskú ligu?

S tímom do 23 rokov idem ako tréner hrať už tretiu sezónu. Cieľom je uľahčiť našim hráčom prechod od mládežníckych kategórií ku mužom. V tomto tíme budú hrať najlepší juniori plus extraligoví hráči, ktorí ešte vekom spadajú do tejto kategórie.

  1. Kde môžu rodičia nájsť informácie, ak chcú svoje dieťa prihlásiť do klubu Iskra Svit na BASKETBAL?

Naše sociálne siete (Facebook, Instagram, TikTok) fungujú na vysokej úrovni a snažíme sa o pravidelnú informovanosť verejnosti o všetkých klubových akciách, turnajoch, zápasoch, rovnako ako mužského tímu, tak veľký priestor venujeme informovanosti o našej mládeži. Na konci augusta na našich sociálnych sieťach a webe zverejníme všetky informácie ku BASKETBALOVÝM PRÍPRAVKÁM a BASKETBALOVEJ ŠKÔLKE. Rovnako zverejníme mená trénerov každej mládežníckej kategórie, aby rodičia v prípade záujmu, vedeli koho kontaktovať. Avšak, aj keď nám záujemcovia napíšu správu na našich sieťach, alebo cez e-mail komunikácia z našej strany je takmer okamžitá.

  1. Prečo by ste rodičom a deťom odporučili práve basketbal?

Basketbal, ale v podstate každý šport, vychováva deti k zodpovednosti, k disciplíne, k tímovosti, k prekonávaniu samého seba, deti sa naučia vyhrávať, ale aj prehrávať. V mladom veku začínajú cestovať po Slovensku a aj do zahraničia. A v neposlednom rade je tu veľmi dôležité aj zdravotné hľadisko. Ďalej ich čaká skvelý kolektív a komunita ľudí, do ktorej sa každý rád vracia a cíti sa v nej ako doma. Myslím, že aj to, že sme také malé mesto, nás v mnohých prípadoch spája a vytvára z nás basketbalovú rodinu, ktorá sa navzájom podporuje nielen v tých úspešných momentoch, ale rovnako pri sebe stojíme, aj keď sa nedarí.

 

 

Ďakujeme za podporu a verím, že sa v hojnom počte vidíme už v SEPTEMBRI NA BAŤOVOM POHÁRI, ktorý sa uskutoční 14.-16.9. V Iskra aréne Svit.