„Stať sa profesionálnym basketbalistom nie je ľahké, vyžaduje si to odhodlanie a veľkú obetu. Musíš pracovať každý deň a veriť si,” uviedol mládežnícky tréner Svitu, Nikola Maslarević.

0

Prinášame Vám rozhovor s našim trénerom Nikolom Maslarevićom, ktorý pôsobí pri našej mládeži od začiatku sezóny 2022/2023.

Povedz nám niečo o sebe a o svojej kariére?

Som Nikola Maslarević, basketbalový tréner zo Srbska. Robiť trénera ma baví a venujem sa tomu už 13 rokov. Väčšinu svojej kariéry som strávil v Srbsku, kde som trénoval mládež vo viacerých kluboch a minulú sezónu som trénoval seniorský tím, ktorý je súčasťou ligy ABA. Taktiež som pracoval ako tréner v Afrike a Číne.

Čo sa ti najviac páči na tvojom povolaní?

Na mojom povolaní sa mi páči, že je dynamické a plné výziev. Po určitej stránke je to kreatívna práca, ktorá ma napĺňa. Ako tréner som mal možnosť spoznať množstvo ľudí, navštíviť množstvo krajín a spoznať ich kultúru.

Ako sa ti páči vo Svite?

Svit milujem, je to priateľské mestečko, kde sa cítim ako doma. Je obklopené nádhernou prírodou, ktorej krásy každodenne obdivujem. Som rád, že si môžem užívať pohľad na Tatry každý deň. Sú to jedny z najkrajších hôr aké som kedy videl.

 Aký je rozdiel medzi basketbalom na Slovensku a v Srbsku?

V Srbsku je basketbal jeden z najpopulárnejších športov a je súčasťou našej kultúry a tradícii. Deti v Srbsku začínajú trénovať basketbal v rannom veku a základy sa naučia veľmi rýchlo. Taktiež máme veľké množstvo dobrých mládežníckych trénerov, ktorí pracujú s deťmi rok čo rok, aby z nich boli kvalitní hráči. Deti v Srbsku milujú súťaženie, naši basketbalisti sú ich idoly a väčšina z nich sníva byť ako oni. To im dáva motiváciu neúnavne trénovať aby dosiahli svoje ciele. Myslím si, že deti na Slovensku nemajú takú povahu, tu sa basketbal trénuje viac pre zábavu a nie na dosiahnutie profesionálnej úrovne.

Čo očakávaš od svojich hráčov?

Od svojich hráčov očakávam zanietenie, pracovitosť a disciplínu. Stále im opakujem, že všetko v živote je možne ak v to veríte. Každé ráno sa musíš budiť s rovnakou myšlienkou, že chceš, že máš možnosť niečo dosiahnuť a keď v to budeš veriť, tak to dosiahneš.  Je potrebné ísť stále na 100%, aby si bol na konci tréningu lepší hráč a človek ako si bol pred tréningom. Musia v seba veriť a veriť v tvrdú prácu, pretože to je jediná cesta akou vieme dosiahnuť zlepšenie.

Čo sú najdôležitejšie veci na to, aby sa niekto stal profi basketbalistom.

Stať sa profesionálnym basketbalistom nie je ľahké, vyžaduje si to odhodlanie a veľkú obetu. Musíš pracovať každý deň a veriť si. Nájsť možnosti ako sa zlepšovať deň čo deň. Je veľmi dôležité mať trénera, ktorý ti pomôže dosiahnuť svoj cieľ a rodinu, ktorá ťa bude podporovať. Svojím hráčom stále hovorím, že ak chcú byť dobrí, tak jeden tréning denne nestačí a musia trénovať individuálne. Musíš stráviť 6-7 hodín do dňa v telocvični. Keď tento šport ozaj miluješ a chceš byť úspešný, žiadna prekážka nie je neprekonateľná.

 Prečo basketbal? Prečo by mali rodičia dať svoje deti práve na basketbal?

Som presvedčený, že deti musia športovať, pohyb a fyzická aktivita sú nevyhnutné pre správny vývoj dieťaťa. Žijeme v dobe, kde deti trávia stále menej a menej času von. Práve naopak, trávia viac a viac času doma, hraním videohier. Podľa môjho názoru je basketbal jeden z najkrajších športov. Rozvíja charakter, súťaživého ducha a kreativitu. Rodičia musia podporovať deti v športe, je to potrebné pre ich socializáciu, stretávajú nových kamarátov a učia sa spolupracovať pri prekonávaní všetkých prekážok ktoré basketbalový tréning ponúka. Rodičia tiež musia veriť trénerovi a nezasahovať mu do roboty. Stále hovorím, že je to vaše dieťa mimo tréningu, ale na tréningu je to môj hráč. Rodičia si dnes až príliš chránia svoje deti, čo podľa mňa nie je dobré. Musíme deti pripraviť na život, všetky jeho prekážky a problémy a basketbal je na to ideálne miesto.

Čo si myslíš o klube v ktorom teraz pôsobíš, Iskra Svit? Aké sú tvoje očakávania, čo myslíš, čo sa zmenilo v klube od kedy si prišiel?

Iskra je klub s úžasnou históriou a som na seba hrdý že budem jej súčasťou. V klube pracuje veľa dobrých ľudí, ktorí milujú basketbal a pre klub pracujú každý deň, aby ho posunuli na vyššiu úroveň. Ja som tiež súčasť tohto procesu, môj príchod bol mierený na lepšenie práce s deťmi. Myslím si, že sme na správnej ceste, naše tímy súťažia v najlepších ligách na Slovensku. Jeden z našich hráčov sa dostal do reprezentácie Slovenska U16, každý v klube je na jeho výsledky veľmi hrdý. Zmenili sme veľa vecí, spôsob práce s deťmi, spôsob výberu hráčov a výsledky sa dostavili. Všetci tréneri v klube odvádzajú výbornú robotu a všetci máme rovnaký cieľ.  Pomôcť deťom dosiahnuť ich sny a jedného dňa mať hráčov pre seniorský tím a taktiež národný tím Slovenska.